menu
reklama
reklama

Jak uzyskać obywatelstwo w Holandii?


Holandia jest Twoim drugim domem? Mieszkasz od lat w tym kraju i chcesz być jego obywatelem? Przyjęcie holenderskiego obywatelstwa może kosztować utratę dokumentu z polskim orłem, ale jeśli masz dobry powód, to będziesz mógł mieć również polskie obywatelstwo.

reklama
reklama

Naturalizacja, czyli obywatelstwo dla emigrantów
Aby otrzymać holenderski paszport musisz:
• mieć 18 lat,
• mieszkać w Holandii legalnie, bez przerw 5 lat,
• mieć bezterminowe pozwolenie na pobyt,
• dobrze znać język i kulturę (konieczny certyfikat potwierdzający ten fakt),
• nie możesz być karany,
• musisz złożyć przysięgę, że będziesz przestrzegać holenderskiego prawa.
I trzeba się przygotować na konieczność zrzeczenia obywatelstwa polskiego.

Małżonek z holenderskim obywatelstwem
Nieco inaczej wygląda sytuacja, gdy małżonek jest rodowitym Holendrem/ Holenderką. Wówczas, by otrzymać obywatelstwo konieczne jest trwanie w małżeństwie przez 5 lat i mieszkanie w tym kraju od 15 lat. W tym przypadku łatwiej zachować również polskie obywatelstwo.

Powody, które pozwalają zachować polskie obywatelstwo
Lista dostępna jest na stronie holenderskiego Urzędu Imigracji i Naturalizacji (IND). Musisz mieć naprawdę dobry powód, by urząd zgodził się na przyznanie obywatelstwa holenderskiego bez zrzeczenia się polskiego. Jednym z nich, jak wspomniano wcześniej, jest bycie w związku małżeńskim z Holendrem/Holenderką. Najczęściej jednak emigrujemy już parami. Wówczas pozostaje znalezienie mocnych argumentów. Na liście IND znajdują się między innymi:
• wiek poniżej 18 lat,
• przyjście na świat w Holandii bądź na Antylach i mieszkanie na tym terytorium przez cały czas,
• rezygnacja z obywatelstwa wiąże się z utratą określonych praw, np. dziedziczenia, a to za sobą pociąga straty finansowe.

Możemy mieć również inny ważny powód, który zostanie uznany i wówczas polskie obywatelstwo zostanie zachowane.

 

Powrót do listy artykułów [KLIK]